Orris

Wszystko co powinieneś wiedziec o usługach oferowanych w sieci

Łączenie pokarmów - porady

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się skąd wynikają problemy trawienne? Zapewne niejednokrotnie po spożytym posiłku towarzyszyło wam uczucie ciężkości… Okazuje się, że wiele produktów nie jest dobrze trawionych w połączeniu z innymi. Jak więc podołać sztuce łączenia pokarmów, aby nasz metabolizm działał na najwyższym poziomie i aby pokarmy nie zalegały w organizmie.
Wieloskładnikowe potrawy nie są dobrze trawione, a w efekcie zanieczyszczają krew i powodują problemy z koncentracją.
Każdy rodzaj produktów wymaga odpowiednich enzymów, aby rozpoczął się proces trawienia i całkowitego wchłaniania pokarmów. To oczywiste – jeżeli zjemy tylko dwa produkty – np. łososia z brokułami: organizm poradzi sobie z ich strawieniem doskonale. Jeżeli natomiast na naszym talerzu zagoszczą ziemniaczki, kasza, ryż, a także mięsko i surówki to tak, jakbyśmy stworzyli kubeł, istną mieszankę wybuchową dla naszego żołądka. Trzustka nie podoła wydzieleniu tak dużej ilości enzymów – proces trawienia rozpocznie się więc z udziałem bakterii, które z kolei wywołają fermentację. I jej objawami są właśnie bóle brzucha, wzdęcia i gazy jelitowe. A co najgorsze – zamiast dostarczyć organizmowi pożywienia i energii, tracimy ją na to, aby można było strawić posiłek. I oczywiście towarzyszy nam wtedy uczucie senności po posiłku…


Jeżeli pokarmy, które spożyliśmy, zawierają białko i jest ono trawione w odpowiedni sposób, to wówczas organizm otrzymuje odpowiednie aminokwasy, a te z kolei utrzymują życiowe funkcje całego organizmu. Z kolei prawidłowe trawienie skrobi dostarcza do organizmu glukozę, która jest niezbędna do procesów metabolicznych.
Złym trawieniem określa się to, które następuje przy udziale bakterii – tzw. trawienie bakteryjne, powoduje, że do naszego organizmu przedostają się trujące produkty powstające w procesie przemiany materii. Fermentacja skrobi jest z kolei czynnikiem, który powoduje powstanie kwasu octowego, mlekowego, alkoholi i dwutlenku węgla. Wynikiem tego jest wzrost pH krwi, co przyczynia się do tego, że jesteśmy bardziej podatni na choroby oraz infekcje.